Vilken åktur

På måndagen denna vecka ( 15/9 2008 ) så kollapsade investmentbanken Lehaman brothers efter att ha försökt att få någon att köpa dem på söndagen. Detta kan man säga har präglat hela veckan därefter, Merril Lynch sålde sig till Bank of America och AIG ,tydligen en av världens största försäkringsbolag, blev uppköpt av amerikanska staten. Anledning var tydligen att hade inte de gått in med pengar så hade hela finansmarknaden gått sönder. Jag såg att det var minst en mindre bank till som konkat nu i slutet av veckan. Ameribank hette den.

Allt detta pga att bankerna i Usa har vart så jäkla slappa när det gäller utlåning av pengar och deras prognoser för bostadsmarknaden i usa var :"Det kommer aldrig att bli en nergång, det är klart att du kan låna mer pengar på ditt hus" . Så kom bostadskraschen. Ops! Sverige kommer nog inte vara förskonat från något liknande, man kan nämligen se att den genomsnittliga belåning i svenska hushåll är 110-120% och det var ungefär där det var på 80-talet när bostadsmarknaden kraschade första gången.

Fyra dagar av utför blev det och det var ordentligt med utför också stockholmsbörsen gick ner någonstans mellan 8-10% under den här tiden. Denna fredag så hade det vart krismöte i Usas centralbank och senat. De kom fram till att "Vi måste göra något" så de har satt ihop ett krispaket. Detta gör nu att de instiftar en myndighet som kommer att köpa upp skulder som har surnat ordentligt ( det är vad man kan kalla en antibank eller en dålig bank ). Denna "bank" kommer att hålla på de lånen tills de endera är betalda eller de är lösta på annat sätt. Åh just det ja, hur betalas allt det här? Jo det tas från statskassan och detta gjorde att börserna rusade nu på fredagen ( 20/9 2008 ) så gick stockholmsbörsen upp 8,2%. Frågan är bara vad kommer hända på måndag?

Förvänta dig aldrig att det finns köpare för det du säljer

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback